Zatrucia i zakażenia pokarmowe

ZATRUCIA I ZAKAŻENIA POKARMOWE

Lato to okres urlopów, rodzinnych wyjazdów, ale to również czas, który niesie ze sobą wiele zagrożeń. Jednym z takich zagrożeń jest doświadczenie przez nas zatrucia pokarmowego lub niestrawności. Pora letnia, a wraz z nią przetrzymywanie żywności w nieodpowiednich warunkach, nieprzestrzeganie zasad higieny podczas przygotowywania posiłków sprzyjają atakowi bakterii.

Zatrucia pokarmowe mają najczęściej gwałtowny przebieg, objawy zatrucia mogą często wskazywać na przyczynę dolegliwości. Wywołane są najczęściej drobnoustrojami, ich jadami lub substancjami toksycznymi niebakteryjnego pochodzenia, które dostały się do organizmu wraz z pożywieniem.
Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Bielsku Podlaskim  zwraca się do wszystkich z informacją , aby uniknąć zatruć pokarmowych wystarczy pamiętać o przestrzeganiu następujących zasad opublikowanych przez Światową Organizację Zdrowia :

  1. Wybierać potrawy poddawane bezpiecznej obróbce.
    2. Dokładnie gotować potrawy.
    3. Spożywać potrawy bezpośrednio po ugotowaniu.
    4. Zachowywać ostrożność w przechowywaniu ugotowanych potraw.
    5. Dokładnie ponownie podgrzewać ugotowane potrawy.
    6. Unikać kontaktowania się surowców z gotowymi potrawami.
    7. Często myć ręce.
    8. Utrzymywać wszystkie powierzchnie kuchenne w skrupulatnej czystości.
    9. Chronić żywność przed owadami, gryzoniami i innymi zwierzętami.
    10. Używać bezpiecznej wody.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Skip to content