UWAGA Salmonella !

UWAGA Salmonella !

W czasie letniego wypoczynku starajmy się uniknąć zatruć pokarmowych, których przyczyną mogą być np. bakterie Salmonella.

Bakterie te najczęściej przenoszą się przez produkty spożywcze pochodzenia zwierzęcego: mięso i jego przetwory, bity drób, jaja i produkty z użyciem surowych jaj ( majonezy, kremy, lody) oraz rozdrobnione przetwory ( galaretki, pasztety, pierogi).

Bakterie Salmonella rozmnażają się w żywności nie powodując zmian w jej wyglądzie, smaku i zapachu.

Człowiek zakaża się w następujący sposób:

  • poprzez żywność zanieczyszczoną odchodami zakażonych zwierząt( najczęściej drobiu, myszy, szczurów)
  • poprzez produkty żywnościowe pochodzące od zwierząt zakażonych (jaja , mięso, mleko),
  • od zakażonych zwierząt ( kurczęta hodowane w domach) i ludzi wydalających pałeczki z kałem, zarówno chorych , jak i zdrowych ( nosicieli),

Objawy zatrucia Salmonellą występują po upływie 6 – 48 godzin, a manifestują się:

  • biegunką,
  • bólami brzucha,
  • mdłościami i wymiotami,
  • bólem głowy,
  • podwyższoną temperaturą ciała,

Jeżeli powyższe objawy wystąpią, należy natychmiast zgłosić się do lekarza. Ich zlekceważenie może doprowadzić do odwodnienia organizmu a w konsekwencji do śmierci, zwłaszcza w przypadku dzieci i osób starszych.

Przed zakażeniem można się chronić poprzez:

  • mycie rąk po wyjściu z ubikacji i przed każdym kontaktem z żywnością,
  • utrzymanie w czystości sprzętu i pomieszczeń kuchennych,
  • prawidłową segregację żywności w lodówce – produkty gotowe nie powinny dotykać produktów surowych podlegających obróbce termicznej,
  • niedopuszczanie do ponownego zamrożenia raz rozmrożonej żywności,
  • dokładne dogotowywanie i dopiekanie żywności,
  •  mycie jaj przed rozbiciem skorupki,
  •  nie używanie jaj do potraw bez obróbki termicznej,
  • unikanie żywności z niepewnego źródła,

Okoliczności sprzyjające zakażeniu to nieprzestrzeganie zasad higieny w procesie produkcji i przechowywania żywności!!!

 

 

Skip to content