UWAGA Salmonella !
W czasie letniego wypoczynku starajmy się uniknąć zatruć pokarmowych, których przyczyną mogą być np. bakterie Salmonella.
Bakterie te najczęściej przenoszą się przez produkty spożywcze pochodzenia zwierzęcego: mięso i jego przetwory, bity drób, jaja i produkty z użyciem surowych jaj ( majonezy, kremy, lody) oraz rozdrobnione przetwory ( galaretki, pasztety, pierogi).
Bakterie Salmonella rozmnażają się w żywności nie powodując zmian w jej wyglądzie, smaku i zapachu.
Człowiek zakaża się w następujący sposób:
Objawy zatrucia Salmonellą występują po upływie 6 – 48 godzin, a manifestują się:
Jeżeli powyższe objawy wystąpią, należy natychmiast zgłosić się do lekarza. Ich zlekceważenie może doprowadzić do odwodnienia organizmu a w konsekwencji do śmierci, zwłaszcza w przypadku dzieci i osób starszych.
Przed zakażeniem można się chronić poprzez:
Okoliczności sprzyjające zakażeniu to nieprzestrzeganie zasad higieny w procesie produkcji i przechowywania żywności!!!