Dieta Mamy

Droga Pacjentko,

informujemy, że SPZOZ w Bielsku Podlaskim od lutego 2020 r. przystąpił do pilotażowego programu „Standard szpitalnego żywienia kobiet w ciąży i w okresie poporodowym – Dieta Mamy” realizowanego przez Ministerstwo Zdrowia wraz z Narodowym Funduszem Zdrowia wprowadzonego Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 9 sierpnia 2019 roku (Dz. U. z 2019 roku, poz. 1537).

Celem głównym pilotażu jest wdrożenie modelu żywienia zapewnianego kobietom w ciąży i w okresie poporodowym hospitalizowanym w oddziałach szpitalnych oraz propagowanie zasad zdrowego odżywiania wśród pacjentek po zakończeniu hospitalizacji.

Sposób realizacji założonych celów odbywa się głównie poprzez zapewnienie Pacjentkom:

  • 5 posiłków dziennie o odpowiedniej kaloryczności, dostosowanej do danego trymestru ciąży albo okresu karmienia piersią:

         I trymestr – wartość energetyczna diety powinna być taka sama jak przed ciążą,

         II trymestr – o 360 kcal więcej w stosunku do prawidłowej wartości energetycznej diety kobiet nie będących w ciąży,

         III trymestr – o 475 kcal więcej w stosunku do prawidłowej wartości energetycznej diety kobiet nie będących w ciąży,

         okres laktacji – o 540 kcal więcej w stosunku do prawidłowej wartości energetycznej diety kobiet nie będących w ciąży;

  • konsultacji dietetycznych;
  • poradnictwa i edukacji dotyczącej prawidłowego żywienia.

Od Pacjentki, która chciałaby przystąpić do Programu, wymagane jest podpisanie oświadczenia wraz ze zgodą na udział w programie pilotażowym „Standard szpitalnego żywienia kobiet w ciąży i w okresie poporodowym – Dieta Mamy” – jest to warunek przystąpienia do programu.

W programie uczestniczyć może tylko Pacjentka, która otrzymuje posiłki z diety dla osób zdrowych. Pacjentka nie ponosi żadnych kosztów związanych z realizacją programu.

Podczas pobytu w Szpitalu każda Pacjentka ma możliwość skorzystania z konsultacji dietetycznej, podczas której dietetyk szpitalny omówi i wyjaśni najważniejsze zasady dotyczące żywienia kobiet w ciąży i kobiet karmiących, odpowie na pytania – wystarczy zgłosić swoje zainteresowanie położnej.

Spotkania z dietetykiem odbywają się w oddziałach szpitalnych w każdy:

  • wtorek w godz. 10.00 – 11.30
  • piątek w godz. 10.00 – 11.30

Dodatkowo przez 2 miesiące od zakończenia hospitalizacji Pacjentka ma możliwość kierowania pytań do szpitalnego dietetyka drogą elektroniczną na adres dietetyk@spzoz-bielsk.pl (należy pamiętać, aby w treści maila podać numer księgi głównej – numer ten widnieje na karcie informacyjnej leczenia szpitalnego).

Na koniec hospitalizacji każda Pacjentka otrzyma ankietę z prośbą o jej wypełnienie. Ankieta wraz z uwagami zostanie przekazana dietetykowi.

Nasz jadłospis będzie składał się z 5 posiłków dziennie sporządzonych na podstawie zaleceń zatwierdzonych przez Instytut Żywności i Żywienia.

Dzienna dieta powinna zawierać wszystkie składniki odżywcze, w tym:

  • 10-20% białka
  • 45-65% węglowodanów
  • 20-35% tłuszczu

Poznaj menu na każdy dzień pobytu w naszym Szpitalu.

Instytut Żywności i Żywienia zwraca uwagę na tzw. płodowe programowanie metaboliczne zgodnie z którym, już w ciąży można wpływać na zwiększone lub zmniejszone ryzyko rozwinięcia się chorób cywilizacyjnych, w tym otyłości, cukrzycy typu drugiego, nadciśnienia tętniczego, choroby wieńcowej, osteoporozy i niektórych nowotworów u dziecka.

Dodatkowe informacje na temat prawidłowego odżywiania kobiet w ciąży i kobiet karmiących znajdują się na stronie internetowej Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej www.ncez.pl.

Na stronie www.poradnia.ncez.pl można skorzystać z bezpłatnych konsultacji dietetycznych online, które prowadzi Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej. Zachęcamy także do zapoznania się z materiałami edukacyjnymi Instytutu Żywności i Żywienia – „Zapobieganie nadwadze i otyłości oraz chorobom przewlekłym poprzez edukację społeczeństwa w zakresie żywienia i aktywności fizycznej”.

Accessibility