1-7 sierpnia Światowy Tydzień Karmienia Piersią

W 1990 roku UNICEF ustanowił międzynarodowy tydzień karmienia piersią w każdym pierwszym tygodniu sierpnia. To dobry czas, aby przypomnieć, jak ważną rolę w życiu dziecka odgrywa mleko mamy i jak wspomaga jego zdrowie i odporność. Pokarm matki stanowi pożywienie o wysokiej wartości odżywczej, idealnie dostosowane do możliwości i potrzeb organizmu dziecka w zależności od wieku i stanu zdrowia. Karmienie piersią, poza najbardziej wartościową formą dostarczenia noworodkowi wszelkich, niezbędnych składników odżywczych, jest możliwością stworzenia matce i dziecku silnej więzi.

Karmienie piersią ma ogromne znaczenie dla przyszłości niemowlęcia: zmniejsza ryzyko wystąpienia wielu chorób, alergii i infekcji, wzmacnia odporność organizmu, nawet w dorosłym życiu. Mleko mamy zawiera wszystkie niezbędne, a ponadto łatwo przyswajalne składniki: białka, tłuszcze, cholesterol, wielonienasycone kwasy tłuszczowe, cukry, niezbędne minerały wszystkie witaminy, z których jedynie witaminy D i K występują w małych stężeniach.

Korzyści z karmienia piersią dla mamy to: nawiązanie niezwykłego kontaktu i więzi z dzieckiem, łagodniejszy przebieg połogu, szybszy powrót do sylwetki sprzed ciąży, mniejsze ryzyko depresji poporodowej, mniejsze ryzyko zachorowania na raka piersi i jajnika, w wieku podeszłym ochrona przed złamaniem biodra i zachorowaniem na osteoporozę, mniejsze ryzyko nadciśnienia i chorób układu krążenia po menopauzie.

Nasz szpital posiada tytuł „Szpital Przyjazny Dziecku” i wypełnia „10 kroków do udanego karmienia piersią” wg wytycznych WHO będących zbiorem zasad i procedur przeznaczonych do stosowania w oddziałach położniczych i noworodkowych w celu wspierania karmienia piersią. Przy szpitalu działa także całodobowa poradnia laktacyjna, gdzie udzielane są porady w przypadku problemów z karmieniem piersią.

Skip to content