W dniach od 18 do 24 kwietnia obchodzony jest Tydzień dla Serca, którego celem jest promowanie profilaktyki chorób układu krążenia. Tydzień dla serca ma nam uświadomić jak niezbędnym dla naszego życia i normalnego funkcjonowania jest zdrowy układ sercowo-naczyniowy oraz jak poprzez proste działania profilaktyczne możemy uniknąć wielu schorzeń serca, tętnic i żył.
Zawały serca i udary mózgu wciąż są główną przyczyną śmierci Polaków. Złej pracy układu krążenia sprzyja prowadzenie niezdrowego i niehigienicznego stylu życia.
Czynnikami ryzyka chorób sercowo-naczyniowych są:
• nieprawidłowe odżywianie, żywność przetworzona z dużą ilością soli, cukru
• spożywanie dużych ilości tłustego czerwonego mięsa bogatego w niezdrowe nasycone tłuszcze
• spożywanie niewielkiej ilości warzyw i owoców
• spożywanie dużej ilości wędlin i produktów wędzonych
• spożywanie dań typu fast-food
• spożywanie tłustego nabiału i pełnotłustego mleka
• spożywanie dużej ilości niezdrowych tłuszczów zwierzęcych oraz oleju palmowego, kokosowego
• palenie tytoniu
• otyłość lub nadwaga
• siedzący tryb życia
• podwyższony lub wysoki poziom cholesterolu we krwi
• cukrzyca
• nadciśnienie tętnicze
• nadużywanie alkoholu
• stres
• brak wypoczynku, brak snu.
Ograniczenie w/w czynników ryzyka związanych ze stylem życia oraz profilaktyczne badania lekarskie mogą zapobiec chorobom układu krążenia.
Dbać o serce możemy także poprzez prowadzenie aktywnego trybu życia i spożywanie dużo zielonych warzyw (szpinak, jarmuż, natka pietruszki i inne) warzywa strączkowe, owoce szczególnie o ciemnej barwie – jagody, borówki amerykańskie, czerwone winogrona, czarne porzeczki, jeżyny, wiśnie, ciemne czereśni, aronii i inne.
Korzystny wpływ na zdrowie ma również spożycie 1-2 jabłek dziennie lub 250 g jagód dziennie. Poza tym spożywajmy marchew, dynię, cukinię, brokuły, czosnek, cebulę czerwoną, grejpfruty.
W/w warzywa i owoce są bogate w związki o nazwie bioflawonoidy i antocyjany, które mają działanie przeciwmiażdżycowe, wspierają kondycję naczyń krwionośnych, działają antynowotworowo, wspomagają układ odpornościowy.
W diecie dla serca nie powinno zabraknąć również produktów pełnoziarnistych – chlebów, makaronów z pełnego ziarna, brązowego, czarnego ryżu, grubych kasz. Naszemu sercu pomoże nie tylko zróżnicowana dieta ale również utrzymanie prawidłowej masy ciała, odpowiednia ilość wypoczynku, snu, optymizmu oraz dbanie o wykonywanie okresowych badań kontrolnych.
Jeśli zastosujemy się do w/w zaleceń z pewnością wpłyniemy na zmniejszenie czynników ryzyka wystąpienia takich chorób jak: miażdżyca, nadciśnienie tętnicze, choroba wieńcowa, które mogą prowadzić do udarów mózgu, zawałów mięśnia sercowego, chorób otępiennych i innych.